Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Radi Radi (4547 niezalogowanych)
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
do JLK21 --- skąd ty masz taką obszerną wiedzę na temat tego co Norwedzy kupują i gdzie kupują

piszesz takie bzdury dla zabawy czy dla żartu ? bo nie wiem do czego ma to być

z tego co się orientuję to raczej wiem że jest inaczej , wiadomo że ktoś kto ma bliżej do granicy to może skorzystać z tego przywileju zakupów , wiesz taki trend jak po między Polską a Ukrainą

ale to nie znaczy że ich nie stać żeby robić zakupy u siebie

nie siej propagandy jak niektórzy Norwedzy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
do JLK21 --- skąd ty masz taką obszerną wiedzę na temat tego co Norwedzy kupują i gdzie kupują
...ale to nie znaczy że ich nie stać żeby robić zakupy u siebie
...nie siej propagandy jak niektórzy Norwedzy
Przecież Nikt nie pisze , że Norgów nie stać , ani też leżeć ...na zakupy w osiedlowym markecie .
Jedynie jest zaznaczone , że tak Bogaci... a jednak jeżdżą do Szwecji na zwykłe zakupy , oznacza to ,że pomimo swego bogactwa , też potrafią liczyć i wybierają to co jest tańsze jak mają taką okazję .
Osobiście w tamtym roku , z racji pracy w Oslo i możliwości taniego pobytu wycieczkowego w Polsce , widziałem w trakcie powrotów szał zakupów w przygranicznych marketach . Na parkingu nie było żadnej innej rejestracji poza Norweską , a przy kasie po dwa trzy wózki po brzegi załadowane spożywką i nie tylko .
Nieuprzejmie i wścibsko stałem przy kasie dłuższą chwilę i patrzyłem się na ostateczne kwoty zakupów , rachunki w granicach 10tys.Sek. nie były wcale rzadkością .
Norma natomiast to rachunki powyżej 5tys.sek.
Takich zakupów nie robi BIEDNY NORG ... tylko ktoś ze średniej klasy . Który umie logicznie liczyć swój majątek .
Biedny Norg kupuje w Kiwi i Remie ... i jeździ po mieście autobusem oraz tramwajem a nie autami po PÓŁ MILIONA KORON .
A właśnie takie auta widziałem w większości na tamtych parkingach .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
4104 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
pierwsze z brzegu - po samych tytulach bez czytania calosci textu:
www.idg.no/computerworld/article104004.ece
www.estatenyheter.no/ArticleDetails/tabi...D/13396/Default.aspx

jezdze do szwecji - widze co sie dzieje w sklepach... i norwedzy ktorych znam - a znam ich nie malo - tez jezdza wiec nie jest to zadna propaganda.... hmmm... gdbybym znal ich numery personalne to moze ktos by mi uwierzyl ale w nosie mam to co mysli KTOS!!! ja swoje wiem.. a jak nie wiem - nie udzielam sie... proste...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
łoboszeeeeeee..............
nasmarowaliscie 8 stron,a nic z tego nie wynika....
ja tylko grzecznie poprosze, o nie nazywanie tego w sklepach jedzeniem, bo nie ma ono nic wspolnego z jedzeniem!
nawet mąka jest do baani, a ser bialy nie jest serem!
ten kraj nie ma ani historii, ani tradycji, ani kultury, ani nawet kultury jedzenia.....
kuchni zadnej,a prawo jest tu dyktatem(północna Kuba) i niedaleko im do łukaszenki.....
psewnie zaraz polscy norwegowie napisza" jak ci sie tak nie podoba,to do Polski wracaj" ))))))))))
A ja na to olewka
zarabiam tu i wydaje w Pl,bo wtedy jest sens pracy tutaj....
A te madre "pieknosci" z Pl , to niech pamietają przy sprzataniu norkom ich pierdolników, ile czasu na ich studia ciezko pracowali ich rodzice! szkoda tylko,ze wykształcili Mgr i licencjatów po to, zeby na szmacie jezdzili po hytach )
było sie lepiej na kierowce uczyc)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
221 Postów

(Veileder)
Stały Bywalec
marianek73 napisał:
łoboszeeeeeee..............
nasmarowaliscie 8 stron,a nic z tego nie wynika....
ja tylko grzecznie poprosze, o nie nazywanie tego w sklepach jedzeniem, bo nie ma ono nic wspolnego z jedzeniem!
nawet mąka jest do baani, a ser bialy nie jest serem!
ten kraj nie ma ani historii, ani tradycji, ani kultury, ani nawet kultury jedzenia.....
kuchni zadnej,a prawo jest tu dyktatem(północna Kuba) i niedaleko im do łukaszenki.....
psewnie zaraz polscy norwegowie napisza" jak ci sie tak nie podoba,to do Polski wracaj" ))))))))))
A ja na to olewka
zarabiam tu i wydaje w Pl,bo wtedy jest sens pracy tutaj....
A te madre "pieknosci" z Pl , to niech pamietają przy sprzataniu norkom ich pierdolników, ile czasu na ich studia ciezko pracowali ich rodzice! szkoda tylko,ze wykształcili Mgr i licencjatów po to, zeby na szmacie jezdzili po hytach )
było sie lepiej na kierowce uczyc)

W dyskusje nie zamierzam sie z toba wdawac, ale chcialbym, zeby tak kulturalny, obeznany z tradycja i historia czlowiek wyjasnil mi i innym, co to jest "polnocna Kuba", i dlaczego uzyles jej jako przykladu.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
352 Posty
Katarzyna Jakubowska
(Katarzyna)
Stały Bywalec
A dlaczego w takim razie pracujesz tu Ty, czyżby Polska, która Cię wykształciła nie miała Ci nic do zaoferowania uwzględniając Twoje wykształcenie?

Co osiągasz wracają po jakimś czasie, przepraszam, "zjeżdżając" - to modne ze wszech miar ostatnio określenie, do Polski? Pracujesz tu legalnie? Jaki masz argument przebijając się potem przez miliony bezrobotnych Polaków szukając po powrocie pracy w PL? Że pracowałeś w NO?

W NO można być albo być. To drugie żyć to wegetowanie tu, bo kasa, kasa, kasa...
Nie dalej jak dwa dni temu miałam okazję posłuchać historii, wspaniałej notabene z cyklu sf,jak to rodak poznaje NO. Praca po 12-16h, z fabryki do baraku, po drodze do Remy po najtańszy, jedyny słuszny polski biały chleb, zupkę chińską a w busie ukręca mu głowę w stronę widoków norweskich, bo jak sam mówi;" Nie wiadomo kiedy znów będzie mógł cokolwiek z NO zobaczyć". Ale niech tam, niech wieś wie jak się zarabia w NO, przecież nikt się nie dowie, że co dzień chla do nieprzytomności przemycony alkohol, żywiąc się śmieciami, byle do PL było można więcej wysłać. A ta już rodzina wie najlepiej jak sąsiadom szczęki opuścić z zazdrości....

Nie dziwi mnie dlaczego tak mało Polaków spotykam na stoku, lodowisku, basenie, restauracji, siłowni, kinie.....Ehhh
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Śmierdzi mi to na kilometr typową polską homofobią panie marianek73.
Gdzie byś się nie ruszył,wszędzie źle,wszędzie niedobrze.....co? Tylko w tej Polsce , pępku Europy i świata det best
I tak ci do europejczyka jak mi do Norwega. Może już nie szukaj tej restauracji tylko zrób na chodniku te łubu dubu...... głową do dołu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1672 Posty
Moscisław taki tam
(marianek)
Maniak
kuba, bo dyktat,reżim,komuna,itd.... (Fidel Castro),pamietasz takiego dyktatora? Tu zamiast niego jest polocja głupi rząd i jeszcze glupsze prawo!
a północna,bo na północy!
Tak wiec "północna Kuba" mi pasuje,a tobie jak chcesz....
pewnie jestes juz bardziej norweski niz rodowici norwegowie, wiec podejrzewam,ze jestes oburzony
co do p.Kasi, to odpowiadam- chetnie wychodze na spacery, jezdze rowerem,czmycham na plaze(jesli pogoda dopisuje),łowie ryby(próbuje),jezdziłem tez na łyzwach w zime takze nie kazdy polak mieszkajacy tutaj, jest jakis patologiczny,mieszka w baraku w jakims gettcie,pije wóde z meliny,czy kradnie w sklepach.....
Zapewniam cie,ze wiekszosc jest normalna,a ze nie podoba im sie taki styl zycia,system tu panujacy,brudasy norweskie,ograniczenia predkosci,wychowywanie w trzezwosci(nieskuteczne),itd, to wybacz,ale nikt nie musi akceptowac tego pierdolnika!
Tak jak ja
ps: mój poprzedni post dot."slicznotek" sprzatajacych na czarno za 100 nok/h, a lansujacych sie w PL jako "pracownik biurowy"
W biurze to i owszem,ale na mopie(własna działalnosc gospodarcza)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2539 Postów
brzy dal
(brzydal)
Maniak
...a

propos,co komu i jak i czym smierdzi

to mnie smierdzi twoja wypowiedz (piesku rasy retierek) kurza slepota

koronki na koncie skutecznie oslepiaja...

p/s:
o katarzynie nawet nie wspomne.w tym przypadku,potrzebny jest specjalista!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2840 Postów
iksiński igrek
(retier1)
Maniak
Może lepiej omiń szerokim łukiem brzydal?
Jak to będzie wyglądało.......niedość że brzydki to i śmierdzi
Może niech ten smród lepiej w w Polsce zostanie?......ty jednak tego nie zrobisz Polak żeś przecie......
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok